LINTI INSIGHTS

Vilka lärdomar kan vi dra från den nya arbetsmarknad som pandemin skapade?

6 april, 2022 | Ledare


Måns Westerlund är Head of Insights på Linti Group och chefredaktör för Linti Insights.


Vilka lärdomar kan vi dra från den nya arbetsmarknad som pandemin skapade?

Utifrån den frågeställningen påbörjade vi arbetet med den andra utgåvan av Linti Insights. Det gick fort att fylla på med följdfrågor, och jag märkte tidigt att många experter inom området ställde samma frågor som jag.

Linti Insights ska alltid ge dig konkreta tips och idéer, från olika perspektiv. När vi skulle ge oss på denna stora fråga valde vi därför att ta in experter med vitt skilda erfarenheter och samtidigt intervjua ett stort antal ingenjörer om deras upplevelser på arbetsplatsen. Vi passade även på att intervjua Linda Jartsell, Senior Engineering Manager på Voi, för att ta reda på hur de gjorde för att lyckas fortsätta med såväl innovation som expansion samtidigt som rekryteringen gick på högfart och COVID-19 spred sig över jorden.

För att du ska få den mest kärnfulla kunskapen utan att lägga timmar på att läsa, har vi komprimerat de svar vi har fått till de insikter ni hittar i våra artiklar. Är du nyfiken på vad ingenjörer i olika branscher och olika roller har haft för utmaningar under pandemin? Då ska du läsa vårt segment Perspektiv. Där kan du läsa om hur Bo Flemström hanterade att sitta hela sex veckor i karantän, för att kunna utföra sitt uppdrag i Australien. Du får också höra hur det var för Dennis Lilja att arbeta som processingenjör på AstraZeneca – och därmed inte ha möjlighet att isolera sig ens när pandemin var som värst . För många har såklart inte hemarbete, isolering eller krav på att fysiskt vara på jobbet utspelat sig lika dramatiskt som för Bo eller Dennis. I Perspektiv får vi också läsa om hur Ingegerd Annergren, Section Manager Materials Technology and Corporate Standards på Scania, har hanterat att balansera distansarbete, innovation, ledarskap och behov av att utföra arbete i labb-miljö. En inte helt enkel balansgång!

Dessutom kan vi presentera texter från tre ledande experter.

Anne Grefberg är legitimerad psykolog och föreläsare, specialiserad på ledarskap, rekrytering och organisationsutveckling. I Linti Insights skriver hon om vad som är viktigt för att den psykosociala miljön på arbetsplatsen ska bli så så bra som möjligt, i den nya värld vi nu lever i.

Patrick Stahl är specialiserad på ledarskap. Han har skrivit flera böcker i ämnet och med bakgrund som managementkonsult är han ofta på resande fot för att föreläsa och utbilda i “Sustainable high performance”. En stor del av det består av ledarskap och inte minst självledarskap, och från det perspektivet skriver han om hur vi ska navigera i den nya arbetsmiljön.

Lisa Yllequist arbetar idag som Head of Employer Branding på Skanska. Hon fick läsa de andra två texterna, för att sedan ösa ur sin enorma kunskap. Ut kom en text som ger dig konkreta HR-tips för applicering av de olika metoderna. Dessutom delar hon med sig av sina egna erfarenheter inom talent acquisition.

Sammantaget vill jag hävda att vår andra utgåva består av otroligt lärorik läsning. Jag hoppas du tycker det är lika spännande som jag.

God läsning, och glöm inte att också spana in vår databank!