LINTI INSIGHTS

Fyra framgångstips för ledarskap efter pandemin

6 april, 2022 | Experten förklarar

När pandemin är över kommer de som återgår till ”business as before” att bli omkörda av de som anammat det nya självledarskap som vuxit fram under nedstängningarna. Ledarskap och självledarskap har förändrats mer på de här två åren än på tjugo normalår.

Om du suckar att ”inget videomöte kan ersätta snacket vid kaffemaskinen” eller ”alla möten blir faktiskt bättre om man sitter i ett rum tillsammans” – då har jag dåliga nyheter för dig.

För vill vi fortsätta vara relevanta efter pandemin kommer vi att behöva bli mästare på annat än det som var viktigt före pandemin. Självledarskap och ledarskap blir mycket tydligare på distans. Det blir kristallklart när ledarskapet funkar, och när det inte funkar.

När vi lämnar pandemin kommer vinnarna att vara de som använder digitaliseringens möjligheter smartast. De kommer att kunna hitta talanger lättare, eftersom de inte behöver ha ”måste flytta till Stockholm” i kravbilden. De kommer att ha lägre fasta kostnader eftersom kontor inte behöver vara lika stora eller centrala som tidigare. De kommer att kunna arbeta mycket mer flexibelt och snabbt eftersom virtuella teamkonstellationer kan sättas samman snabbare än fysiska.

Till exempel: ett företag som ber mig flyga till Amsterdam för att presentera en strategimodell för ledningsgruppen under 90 minuter har tur om jag kan göra det inom två eller tre månader. Men om de ber mig hitta 90 minuter för att delta på videolänk kan jag hitta en lucka nästa vecka. Framgång i det nya normalläget kommer att handla om att utveckla de arbetsmetoder vi anammat under pandemin – inte att kasta oss tillbaka till komfortzonen så snart FHM tillåter oss. De som gör det kommer att se sina konkurrenter springa cirklar kring dem.

Här är fyra konkreta tips för ledarskap och självledarskap efter pandemin:

1. Bygg nya vanor i ditt självledarskap
Reflektera dagligen om vad som är det viktigaste för dig att åstadkomma. Mitt favoritknep är att skriva ett ”idagkort” varje morgon. Skriv ner de saker som är viktigast för dig att få gjorda under dagen. Ibland har jag tre saker på listan, ibland tio. Knepet är att göra listan innan du öppnat din e-post eller någon annan kommunikationskanal. För så fort vi ser flodvågen av meddelanden blir vi reaktiva, inte proaktiva. Och självledarskap hemifrån handlar om att definiera vad varje dag ska handla om innan vi fyller den med andras agendor. Testa under en vecka! Du kommer att märka hur du magiskt lyckas prioritera det som faktiskt tillför värde.

2. Skapa individuella kommunikationskontrakt
Om din chef tycker att det är najs med en daglig telefonkontakt för att hålla kontakten på distans, så är det säkert kanon för några medarbetare. Men vissa behöver kanske två kontakter om dagen, andra behöver en veckoavstämning utöver dagskontakten, eller en längre kontakt på måndagen och fredagen. Vissa förstår inte varför chefen vill prata hela tiden, när det går att skriva i Slack, Teams eller WhatsApp.

Fråga vad som funkar och dela dina egna behov. Se till att du har ett individuellt kommunikationskontrakt med var och en du leder – eller med dina kollegor om du inte är chef. Om du tycker att din chef inte har rätt sätt att hålla kontakt med dig, berätta vad som skulle funka bättre för dig, så att du kan leverera bättre på jobbet.

3. Connection before Content
Vi är bra på att definiera våra möten. Är detta ett planeringsmöte, ett brainstormingmöte eller ett beslutsmöte? En kort avstämning, en uppdatering eller en catch-up?

Men det finns ett viktigare sätt att dela in dem: connection eller content? Det som handlar om kontakt behöver designas på ett annat sätt än det som handlar om innehåll.

”Connection before content”, säger jag alltid när jag börjar jobba med grupper. Och vi behöver arbeta mycket mer med att skapa kontakt när vi jobbar på distans. Vi behöver planera och schemalägga övningar som skapar och bygger kontakt. Innehållsmöten är oftast effektivare att genomföra på distans. Kontaktmöten är oftast effektivare att genomföra fysiskt.

När vi unnar oss lyxen att träffas – då bör vi lägga mycket mer krut på att skapa och bygga kontakt. Allt arbete med att designa hybridlösningar och kontor som ska stötta hybridarbete behöver förstå detta. När vi väl träffas behöver vi skapa kontakt, inte dela ett excelblad för att se om Q2 gick bra eller dåligt. Att bygga robusta relationer så att vi kan arbeta med varandra på distans 13 av 14 arbetsdagar görs oftast effektivare i fysiska rum.

Notera att detta inte handlar om vad som är roligast. Är det roligare för 30 ledare att köra en tvådagars ledarskapsworkshop i Barcelona än att genomföra den över fyra förmiddagar i Zoom? Självklart! Men om vi räknar samman resor, hotell, restauranger, transporttider för 30 ledare så behöver den fysiska workshopen leverera ett extremt mycket högre resultat jämfört med distansalternativet.

4. Utveckla det som är kul
Det här är det viktigaste: vi måste ha mer kul, nu när vi inte träffas fysiskt lika ofta. Minns ni paniken i början av pandemin, när alla skulle jobba hemifrån över en natt? Minns ni hur paniken blev till lättnad när vi upptäckte att det mesta gick att ställa om? Minns ni peppen som teamet kände när chefen körde ”virtuell after work i Teams” första gången?

Minns ni sen hur snabbt vi tröttnade på en övertaggad chef som skålar och frågar om planerna för helgen, varpå fyra extroverta medarbetare börjar prata samtidigt, och fyra introverta låtsas ha problem med uppkopplingen för att få en ursäkt för att avvika. Minns ni det?

Nä, det som var kul för två år sedan funkar inte längre. Vi behöver utveckla vårt kul, och ha mer kul! Om inte chefen ger teamet en verktygslåda så får du skaffa den själv. Föreslå virtuella escape-rum, eller walk & talks med favvokollegan i telefonen som ett sätt att avsluta varje arbetsdag. Eller gå på magishow på distans som avslutning på nästa kickoff, eller gör distansyoga med ditt team. Eller använd andra platser att träffas på, som till exempel Spatial Chat, där de som vill kan dra sig undan och snacka på tu man hand under after worken. Eller testa Teemyco, där distansarbetare kan känna en fikarumskontakt med sina kollegor utan att boka in krystade videomöten. Testa och utvärdera!

Det är vårt gemensamma ansvar att lekfullt utforska hur vi kan använda digitaliseringens möjligheter. Både för arbetets effektivitet och för att ha kul och må bra. Har ni inte kul tillsammans på distansjobbet, föreslå att alla gemensamt letar efter aktiviteter att testa.

Framgång efter pandemin handlar inte om att återgå till det gamla, utan att fortsätta utveckla det nya.


AV PATRICK STAHL

Patrick Stahl är specialiserad på ledarskap. Han har skrivit flera böcker i ämnet och med bakgrund som managementkonsult är han ofta på resande fot för att föreläsa och utbilda i “Sustainable high performance”